• img-book

  Στέλιος Χαλκίτης

SALE!
ISBN: 978-960-456-381-4
Κωδικός προϊόντος: SCH117LGT Κατηγορία: Ετικέτα:

Ο Λούσηρος

Στέλιος Χαλκίτης
5.00 out of 5 based on 1 customer rating
1 κριτική αναγνώστη

«ΛΟΥΣΗΡΟΣ», ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο, πάθος, ένταση και με μια πλοκή που συναρπάζει τον αναγνώστη χάρη στην άψογη τεχνική του, με την οποία ο συγγραφέας καταφέρνει να συνδυάσει την έκφραση μιας μυστικής και βιωματικής εμπειρίας με τις εικόνες ενός κόσμου που αλλάζει με ποικίλους τρόπους. Οι ήρωές του – ο Αντώνης, η Σάρα, ο Στέφανος, […]

15,92 14,33

Ποσότητα :
Επικέτα :
Περίληψη

«ΛΟΥΣΗΡΟΣ», ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο, πάθος, ένταση και με μια πλοκή που συναρπάζει τον αναγνώστη χάρη στην άψογη τεχνική του, με την οποία ο συγγραφέας καταφέρνει να συνδυάσει την έκφραση μιας μυστικής και βιωματικής εμπειρίας με τις εικόνες ενός κόσμου που αλλάζει με ποικίλους τρόπους. Οι ήρωές του – ο Αντώνης, η Σάρα, ο Στέφανος, η Ραλλού – είναι πρόσωπα που διακρίνονται είτε για έναν αφελή ενθουσιασμό, αλλά και με μία απέραντη αγάπη για τους άλλους, είτε είναι πρόσωπα-αρχέτυπα, με στοιχεία ανώτερης συμπεριφοράς, τα οποία προσωποποιούν τη νοσταλγική ανάγκη του ανθρώπου για έναν ουσιαστικό, πρωτόγονο τρόπο ζωής. Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου διακρίνει κανείς την προσπάθεια να εκφραστούν τα ανθρώπινα πάθη, οι εφιάλτες και οι φόβοι, οι κλειστοφοβικού τύπου περιορισμοί και οι συγκρούσεις χαρακτήρων. Ωστόσο, εκείνο που μένει ως εντύπωση και κυρίαρχη εικόνα είναι τα λυτρωτικά όνειρα και οράματα, καθώς και οι υπεραισθητές εμπειρίες που αποτυπώνουν με τρόπο σχολαστικό την παθιασμένη αγάπη για τον άνθρωπο.

Μιλτιάδης Παπανικολάου,
Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης – Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Λεπτομέριες

ISBN: 978-960-456-381-4
SKU: SCH117LGT
Εκδοτικός οίκος: εκδόσεις Ζήτη
Ημερομηνία έκδοσης: 2013
Αριθμός σελίδων: 366

Γνωρίστε τον συγγραφέα
avatar-author

Ο Στέλιος Χαλκίτης είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Κάλυμνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του, αλλά και αργότερα, σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιμαλάια, Άγ. Όρος κλπ.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Βάρος 0.5100 kg
Διαστάσεις 14 × 21 cm

 1. Σεβαστή-Άννα Κωνσταντοπούλου

  Ο ΛΟΥΣΗΡΟΣ αποτελεί ένα εξαίρετο δυνατό, ρεαλιστικό, ηθογραφικό μυθιστόρημα-ψυχογράφημα. Ο κ. Χαλκίτης επιχειρώντας να αποτυπώσει τη ζωή του Στέφανου εμπεριέχει στο κείμενο του πληθώρα ηθογραφικών στοιχείων μιας μικρής κοινωνίας. Δε μένει μόνο στις περιγραφές και στα στοιχεία που αφορούν τον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού αλλά προχωρά βαθύτερα και μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιδιαίτερη ψυχολογία των ηρώων του. Αλήθειες, ψέμματα, σκέψεις, συναισθήματα, διλήμματα, κρυμμένα μυστικά, ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου μη διστάζοντας ο συγγραφέας δια μέσου των μορφών που δημιούργησε, να αποκαλύψει ακόμη και τις πιο διεφθαρμένες και σκληρές πλευρές της κοινωνίας.

  Γνωρίζει σε βάθος ο κ. Χαλκίτης τους ανθρώπους κι αυτό του επιτρέπει να προχωρά σε μια ειλικρινή πολλές φορές σκληρή ψυχογράφηση των ηρώων του. Δεν αρνείται στους ήρωες του την αλήθεια τους, όσο άσχημη και αν είναι αυτή.

  Κλείνοντας το βιβλίο ο αναγνώστης νοιώθει μία αφόρητη πικρία για τη σκληρότητα της κοινωνίας και τα τραγικά παιχνίδια της μοίρας. Καλείται ταυτόχρονα να απαντήσει και σε κάποια ερωτηματικά που δημιουργεί η μυστηριώδης πλοκή.

  Υπήρξε ο Στέφανος θύμα ή θύτης; Ήταν κατά βάθος ένα εγωπαθές άτομο, ανίκανο να προσεγγίσει τους ανθρώπους με αγάπη και συμπόνοια,συγχώρεση; Η επιλογή του να καλυφθεί για χρόνια πίσω από το προσωπείο της προσποιητής παραφροσύνης, ήταν το αποτέλεσμα μιας αυτοθέλητης κακουργίας που τον πλήγωσε βαθιά; Ήταν η προσποιητή παραφροσύνη του το αποκορύφωμα της εμμονής του να εκδικηθεί όσους τον πλήγωσαν παρασέρνοντας στη μανία της αθώους όπως η Ραλού; Ή μήπως κατά βάθος ήταν η αδυναμία του να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τις αλήθειες της ζωής του; Είναι οι επιλογές του Στέφανου η αιτία του αφόρητου πόνου, της κοινωνικής κατακραυγής, της σωματικής ταλαιπωρίας και του θανάτου της γυναίκας που τον αγάπησε αψηφώντας το στίγμα της τρέλας ή η νοσηρή νοοτροπία της αναληθοεπούς κοινωνίας; Η ζωή της μητέρας του θα είχε εξελιχθεί ομαλότερα, οι σχέσεις μάνας-γιου θα ήταν αδιατάρακτες, αν ο Στέφανος δεν είχε λιποτακτήσει από τη ζωή της; Ερωτήματα που καλούν τον αναγνώστη να διαβάσει ξανά και ξανά κάθε σελίδα του βιβλίου πάντα με ένα δάκρυ στα μάτια και ένα σφίξιμο στο στομάχι αναλογιζόμενος δικά του λάθη και τα φριχτά ταμπού της κοινωνίας.