Στέλιος Χαλκίτης – Ένας συγγραφέας που «μιλάει» στις καρδιές των αναγνωστών
Την 28 Μαρτίου 2019 | 0 Σχόλια

…θέλω να πορεύομαι και να γράφω χωρίς συμβάσεις και συμβιβασμούς, διατηρώντας τον σεβασμό μου προς τα πιστεύω του καθενός, αλλά έχω καταλάβει πως αν δεν “πλήξουμε” εμείς αυτά που συσκοτίζουν και πισωδρομούν την κοινωνία, τότε δίνουμε ευχέρεια στον εαυτό μας να μας πλήξει

λέει ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης.

Ο ταλαντούχος συγγραφέας ζει και εργάζεται στην Κάλυμνο. Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφημερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα, υποστηρίζοντας με θέρμη τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων.

Ο ίδιος αρνείται κάθε αναφορά στις εγκύκλιες σπουδές του και δηλώνει ότι ο συγγραφέας είναι μόνο συγγραφέας.

Ως πρώτο υλικό, χρησιμοποιεί εικόνες του κόσμου που γνώρισε αλλά και των προσώπων και καταστάσεων που αντιμετώπισε για να αφηγηθεί την ιστορία του Οδυσσέα, του μικρού αγοριού η ζωή του οποίου περνάει από «συμπληγάδες», διαφέρει από όλα τα άλλα τα παιδιά της ηλικίας του, και ενηλικιώνεται ακολουθώντας με πίστη τον δρόμο που χάραξε μόνος του.

Απόλυτα αντιπροσωπευτική η περιγραφή που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ. Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό βιβλίο «διαμάντι». Θέτει με μυθιστορηματική μορφή «βαθιά» νοήματα της ζωής, ωθώντας σε να ξεφύγεις από τις δεσμεύσεις και να αυτοπροσδιοριστείς, να αναζητήσεις τον εσώτατο εαυτό σου και εκεί να προσπαθήσεις να λύσεις τα προβλήματα της ζωής…

Ο ΛΟΥΣΗΡΟΣ, το δεύτερο βιβλίο του κ. Χαλκίτη, ιδιαίτερο στο περιεχόμενο, με το ίδιο πρωταγωνιστικό μέλημα, τον άνθρωπο…

Οι ήρωές του –ο Αντώνης, η Σάρα, ο Στέφανος, η Ραλλού– είναι πρόσωπα που διακρίνονται είτε για έναν αφελή ενθουσιασμό, αλλά και με μία απέραντη αγάπη για τους άλλους, είτε είναι πρόσωπα-αρχέτυπα, με στοιχεία ανώτερης συμπεριφοράς, τα οποία προσωποποιούν τη νοσταλγική ανάγκη του ανθρώπου για έναν ουσιαστικό, πρωτόγονο τρόπο ζωής…

…καμιά βεβαιότητα δεν είναι οριστική, δεν υπάρχουν βεβαιότητες οριστικές και αταλάντευτες…

μας λέει στο τελευταίο του βιβλίο DE PROFUNDIS, ANAMAΡΤΗΤΟΙ ΕΡΩΤΕΣ.

Σε πλούσιο αφηγηματικό χρόνο, µε εικονοπλασία επενδεδυµένη µε βάθος πνευματικό, μια δικαστής κάνει βουτιά στα άδυτα του συναισθήματος, εμπλέκοντας στον παράξενο έρωτα τον κραταιό Μητροπολίτη ο οποίος καταφεύγει –κατά την ανατρεπτική τους συμπόρευση– στις άγνωστες συμπαντικές στιγμές του Ιησού και της Μαγδαληνής.

Με ποιητικό λυρισμό ο συγγραφέας συνταιριάζει μοναδικά το φαινόμενο του έρωτα και του θανάτου που, μέσα από την απολυτότητά του, καθοδηγεί τη μοίρα των πρωταγωνιστών και αναδεικνύει το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης μέσα από την τραγικότητα των επιλογών που καλούνται να λάβουν.

Παρουσιάζει μέσα στις σελίδες του τις στρεβλώσεις στις κοινωνικές συμβάσεις, ανατρέπει παραδοχές και φιλοδοξεί να προβληματίσει με σκοπό να αναθεωρήσουμε βεβαιότητες.

Ομιλίες, εισηγήσεις, συνεντεύξεις και πολλά αποφθέγματά του μπορεί να συναντήσει κανείς στο διαδίκτυο.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τα βιβλία του κοινωνικά μυθιστορήματα με προεκτάσεις ψυχογραφικές, φιλοσοφικές, ηθογραφικές και ηθοπλαστικές που ωστόσο αφήνουν ελεύθερο τον αναγνώστη να επιλέξει τον δικό του δρόμο.

Συχνά προσκαλείται σε πνευματικά ιδρύματα, φιλοσοφικά συμπόσια ή άλλες εκδηλώσεις όπου δίνει διαλέξεις φιλοσοφικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μία μόνο παράγραφος από το τελευταίο του πόνημα De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες είναι αρκετή για τον ίδιο να πει τα πιστεύω του.

Έτσι συστήνεται στους αναγνώστες:

Δεν ονειροβατώ και δεν πετώ σε σύννεφα… Μπορεί για λίγο να γίνομαι ρομαντικός, αλλά γρήγορα εκλογικεύω τα πάντα. Στη ζωή μου κάτι κυριαρχεί και δεν κυριαρχείται… Δεν θρήνησα ποτέ για ό,τι μου συνέβη…, ίσως να κρατώ ένα παράπονο για τις ανθρώπινες συμπεριφορές… Αφήνω τα πάντα πίσω μου…, κλειδώνω την καρδιά και το μυαλό και προχωρώ στο νόημα… Πιστεύω πως κάπου στον κόσμο αυτό υπάρχουν Άνθρωποι και όχι μόνο ανθρωπάκια… Δεν παρασύρθηκα ποτέ από το χρήμα, τη δημοσιότητα ή την κοινωνική θέση των ανθρώπων… Η δική μου κλίμακα ζωής υπαγορεύει να μένω κοντά σ’ αυτούς που μόνο εγώ εκτιμώ, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια…, όσους δεν μου κάνουν τους βγάζω από τη ζωή μου όποιοι και αν είναι αυτοί…, είτε επώνυμοι είτε ανώνυμοι…, είτε οικείοι είτε οικιακοί. Για τον λόγο αυτό δεν με ενδιαφέρει να είμαι ευχάριστος σε κανέναν…, όποιος “δει”, όποιος “νιώσει” με έχει δίπλα του… Δεν πιστεύω εύκολα τους ανθρώπους…, θέλω έργα και όχι λόγια…, τα λόγια πείθουν τους κουτούς…, οι άλλοι πείθονται από τις πράξεις… Για όλα αυτά είμαι αμετακίνητος, έτσι, για να πατώ πάνω στη γη σαν να μου ανήκει, γιατί η γη ανήκει σε όλους μας

Μέσα στις 113 σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται όλες οι πτυχές και οι εκδηλώσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ζωή, ο θάνατος, ο έρωτας, το νόημα της ύπαρξης, ο σκοπός της ζωής, η ελεύθερη βούληση, η ψυχή και η έδρα της μνήμης.

Κάθε σημείωση και μία ώθηση για στοχασμό και ενδοσκόπηση, πολύτιμο απόκτημα για κάθε αναγνώστη που αναζητά ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή.

…δεν είναι όλοι ικανοί να γίνουν υποκείμενα και αντικείμενα ενός έρωτα

…Εν τέλει, δυνάμεθα να θανατώσουμε το θνήσκειν πληρώνοντας τη ζωή μας με αγάπη για τον “άλλον”, αυτόν που μας καλεί να ανοιχτούμε σε μια νέα μορφή σχέσης που διασπά τους περιορισμούς της, αντιθετικά προς την καταβύθιση, και εξυψώνεται στο μέτρο του συμπαντικού ανθρώπου. Δεν είναι μια σχέση με τον άλλον, είναι μια σφοδρή ευθεία αναμέτρηση της σχέσης με τη σχέση, όπου το τρόπαιο εν τω γεννάσθαι διακόπτει την αναμέτρηση, μετατρέποντάς την σε πληρότητα εαυτού

Για κάθε αναγνώστη που αναζητά ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή. Οχήματα γνώσης, προβληματισμού μα και χαράς που δεν σε αφήνουν να πλήξεις.

«Μάργκινους Μόριους», με δεύτερη έκδοση στην Ελλάδα και αγγλική έκδοση στη Μεγάλη Βρετανία «Marginus Morius», Vanguard Press. «Ο Λούσηρος», «Ante Tractatum Φιλοσοφικές Σημειώσεις», που διδάσκεται στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και «De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες».

Το μόνο που μένει από εσάς είναι να βυθιστείτε στις σελίδες τους και να τα απολαύσετε!

Σχολιάστε