ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ: ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Την 9 Ιουνίου 2012 | 0 Σχόλια

της Σ .Μαργαριτίδου

Είναι λέξεις που μας ενώνουν με την ψυχή μας. Είναι σκέψεις σαν κλωστές που τις ακολουθεί ο Οδυσσέας για να βαδίσει στα μονοπάτια της αναζήτησης.

Θα περίμενε κανείς –ειδικά σε τέτοια εποχή- ένα βιβλίο που ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό κι αυτό που συμβαίνει μέσα μας, ανάμεσα σ αυτό που μπορούμε να δούμε κι αυτό που μπορούμε μόνο να νιώσουμε, να μην κινεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Μ αυτό το πρώτο γενναίο του βιβλίο ο συγγραφέας Στέλιος  Χαλκίτης θέτει ερωτηματικά για την ίδια μας την ύπαρξη ακόμη και με τον τίτλο: «Μάργκινους Μόριους».

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν προορισμό; Το συνειδητοποιούν;

Προορισμός μια λέξη τόσο αμείλικτα προκλητική.  Έχεις δεν έχεις, πρέπει να δημιουργήσεις προορισμό με γνώμονα τις πανανθρώπινες αξίες· διαφορετικά νομίζω κάνεις ένα τροχάδην πέρασμα άνευ ουσίας.

«Ακόμη κι αν δεν έχεις προορισμό πρέπει να τον δημιουργήσεις. Διαφορετικά νομίζω κάνεις ένα τροχάδην πέρασμα άνευ ουσίας» λέει.

Στις 550 σελίδες του μυθιστορήματός του (Μάργκινους Μόριους εκδ Ζήτη) μεταφέρει τις εμπειρίες του από το ταξίδι του στις Ινδίες, στο Άγιο Όρος στο Θιβέτ.

«Δεν υπάρχει ένα ιερατείο, μια κλειστή ομάδα που διαχειρίζεται τη γνώση. Υπάρχουν κλειστές ομάδες που έχουν  στόχευση τη χειραγώγηση των ανθρώπων, όμως δεν κατέχουν γνώση. Είναι αδύνατον να κατέχεις , έστω και λίγα κτερίσματα γνώσης και να θέλεις να χειραγωγήσεις τον κόσμο. Είναι αντίθετα πράγματα όπως η φωτιά και το νερό, η αρετή κι η κακία».

Ο Στέλιος Χαλκίτης ζει μόνιμα στην Κάλυμνο μαζί με ανθρώπους που «δεν πέτρωσαν ακόμη τις καρδιές τους» όπως ο ίδιος λέει.

«Ο συγγραφέας, γοητευτικός αφηγητής, προικισμένος μυθοπλάστης, ηθογράφος, ψυχογράφος, ψυχαναλυτής και κοινωνικός αναλυτής σε παίρνει μαζί του σ ένα ταξίδι πρωτόγνωρο, συναρπαστικό, συνταρακτικό και μυστηριώδες»  γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου η Στέλλα Κυρακάκη Χατζηγεωργίου Φιλόλογος MSc Ιστορίας Αρχαιολογίας ΑΠΘ.

Εύληπτη γλώσσα απλή και καλοδουλεμένη , ακολουθεί την πορεία του κεντρικού ήρωα , του Οδυσσέα , του ήρωα που προσπαθεί να κερδίσει τον κόσμο του, να πάρει θέση σ αυτόν. Ακολουθούμε την πορεία ενός παιδιού που μεγαλώνει μέσα σε αντιξόοτητες σε ένα νησί και βρίσκει σιγά σιγά το δικό του βηματισμό. Προχωρά ανάμεσα σε κόσμους και πραγματικότητες, σε σκέψεις και συναντήσεις διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων που τους ενώνει σα μια αόρατη κλωστή η ανάγκη της αναζήτησης…

Προκλητικό εγχείρημα για έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα , ο οποίος ωστόσο έχει χαράξει σταθερή πορεία.

Μπορεί να μένει στην Κάλυμνο, μακριά από τα κέντρα των εκδοτικών δεδομένων αλλά ο Στέλιος Χαλκίτης δε νιώθει …εξόριστος. Κάθε άλλο: «Παρόλο που  η τεχνολογία έφερε τους κόσμους να εφάπτονται, εντούτοις αν σου έταξε η μοίρα να βρίσκεσαι γεωγραφικά μακριά από τις μεγάλες πόλεις τότε πράγματι θα ταλαιπωρηθείς και η δυσκολία έγκειται στην χρονική καθυστέρηση σε πρωτοβουλίες, επαφές, αποφάσεις και κόστη. Σε κάθε περίπτωση αν το επιδιώξεις θα το καταφέρεις» λέει. Όσο για τα επόμενα σχέδιά του, βρίσκονται όπως επισημαίνει «εν πλω» σχεδόν αποβιβάζονται οι ήρωες του επόμενου μυθιστορήματός  μου», εξηγεί…

Σχολιάστε